In queste fredde giornate ho pensato che è il caso di fare qualcosa di caldo e buono... E perché no un classico della cucina Romagnola? – passatelli in brodo! (per fortuna sono anche abbastanza facili e veloci da preparare).
Ingredienti per 2 persone100 gr di pangrattato100 gr di parmigiano2 uovanoce moscatascorza d limonesale
pepebrodo di carne o vegetale (io avevo preparato brodo di carne)
PreparazioneFare una fontana col parmigiano ed il pangrattato, metterci le uova, la scorza di limone grattugiata e la noce moscata, salare e pepare. Mischiare bene e lasciar riposare per circa 10 minuti; dopodiché prendere un po’ di impasto alla volta e passarlo nello schiacciapatate. Buttare i passatelli nel brodo bollente e cuocerli finche non gli passa sopra il bollore. Serviteli caldi con il brodo.
Prima
Dopo
Con questa ricetta partecipo alla raccolta "Se non è zuppa è pan bagnato!"Buon appetito!
e da oggi il blog è in bilingua: italiano e bulgaro.
Пасатели в бульон
от днес блогът е двуезичен: български и италиански.
В тези студени дни, реших да направя нещо топло и вкусно... като например класическо ястие от италианския регион Емилия-Романя - пасатели в бульон -нещо бързо и лесно.
Продукти за двама
100 гр галета
100 гр настърган пармезан
2 яйца
индийско орехче
кора от лимон
сол
черен пипер
месен или зеленчуков бульон черен пипер
Начин на приготвяне
Смесва се настърганият пармезан и галетата, прави се дупка в средата и се добавят яйцата. На вкус се добавят настърганата лимонова кора, индийско орехче, сол и черен пипер. Размесва се добре и тестото се оставя да престои около 10 минути. След това се взима част от тестото и се минава през преса за картофи. Това което излиза от пресата когато станат с дължина около 1-2 см се изрязва с нож, и се нарича пасатели и изглеждат като къси и дебели спагети. Пасателите се пускат във врящия бульон и се варят съвсем малко, 1-2 минути, докато кипне отново бульонът. Поднасят се горещи, в дълбока чиния, като се сипват заедно с бульонът.
Добър апетит!